tisdag 8 mars 2011

Studiebesök 4 fågelkör

En dag när jag var ute och gick så fick jag syn på en häckbuske där många fåglar hade samlats.
Det verkade nästan som att de var upprörda över något för de kvittrade i munnen på varandra. Eller så var de tvugna att sjunga in våren eftersom solen sken så starkt på dem. Fågelkvittret lät nästan som när en hel orkester stämmer sina instrument samtidigt.


Här sjunger fåglarna för fullt, men precis när jag skulle filma dem
så startade en bil och då började de att kvittra ännu mera.



Ser ni fågeln som flyger iväg?


Vår kursansvariga lärare tog upp om något som man kallar för soundscapes - ljudlandskap. Det handlar om att vi omges av ljud hela tiden. Vissa ljud i vår omgivning kan vara störande medans andra är mer välkomnande. Fågelkvitter kan vara ett exempel på ljud som vi omges av och även bilar som kör omkring.
I det första videoklippet som visas så startade en bil samtidigt som jag skulle filma fågelkvittret och det var ganska störande eftersom det var fågelkvittret som skulle höras. Men det roliga var att fåglarna nästan överröstade bilens ljud ändå.

Som pedagog så kan man göra olika övningar med barnen när det gäller ljud. Till exempel så kan man gå till en bestämd plats och spela in de typiska ljuden för just den platsen och sedan spela upp för varandra. Man kan även lyssna till vilka ljud som man hör inne på förskolan för att få barnen medvetna om att man omges av ljud hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar