fredag 25 februari 2011

Didaktisk planering 1 Att leda och ta del av andra studiegruppers musikaktiviteter riktat till barn.

Att leda en musikaktivitet och att ta del av vad de andra studiegrupperna valde att utföra var berikande. Det var berikande eftersom man kan utföra en musikaktivitet för barn på så många olika sätt. Man kan variera en och samma sång på så många olika sätt. Av imse vimse spindel så kan man göra allt från olika rörelser till att dramatisera sången. Min grupp valde att använda sig av djurtema och att dramatisera och konkretisera olika sånger om djur. Till en sång som handlade om en stor elefant gjorde vi rörelser som passade till texten. En i gruppen fick vara en elefant som vi skulle visa rörelserna för. Efter det så spelade en av oss i gruppen gitarr till mors lilla olle och en fick spela olle och en annan björnen. De andra djuren som vi valde att använda var imse vimse spindel och bä bä vita lamm. Till imse vimse spindel gjorde vi rörelser och till bäbä vita lamm så använde vi oss av konkret material så som bilder på sångens olika delar och saker som fick representera sången.

Här är bilderna som jag målade till sången bä bä vita lamm.
I barngruppen så skulle man kunna låta barnen måla
eller rita bilder till en sång eller saga.
Man kan även göra tvärt om att barnen får göra en saga
utifrån olika bilder, både utifrån en bestämd bildsaga eller bara slumpmässiga bilder. 

Någonting som jag kommer att ta med mig efter dagens aktiviteter är hur viktig musiken är för barns utveckling. I slutet av dagen så tog vår musikpedagog upp något viktigt, nämligen hur viktigt det är att ha argument för musikens betydelse för barnens utveckling. Vad gör vi och vad tränar vi på när vi gör olika musikaktiviteter för barn? En sak som är viktig är att man når barnen mer via de estetiska ämnena, via musiken så kan man utveckla både svenskan och matematiken. Till exempel genom rim och ramsor där man både kan öva upp språket och matematiken. Det finns sagor eller rim och ramsor som bygger på matematik utan att man tänker på det, då gäller det för oss pedagoger att upptäcka det och använda det genom musiken men även de andra estetiska ämnena som bild och drama.

Efter dagens aktiviteter så har vi fått med oss hur man på olika sätt kan arbeta med, känslor, färg, matematik, djur och kroppen genom musikens hjälp. Alla i hela klassen och jag är ense om att de estetiska ämnenas roll borde förtydligas i läroplanen. Dessa ämnen är viktigare än vad man tror och de borde få ta lika stor plats som andra ämnen inom både förskolans och skolans ramar. Med det menas inte att musiken är viktigare utan att den ska vara lika viktig som till exempel svenska eller matematik, eftersom man genom musiken kan öva upp språket och matamatiken. En annan sak som också är viktigt när man ser till barns utveckling är att det ska vara lustfyllt och roligt för dem. Det kan man uppfylla genom att använda sig av musiken varje dag i verksamheten, matematik kan bli lekande lätt genom musikens hjälp. Musiken kan göra så att allt som kan vara tråkigt eller svårt blir som en lek för barnen.

Länk till läroplanen för förskolan Lpfö98 Reviderad 2010 http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442 


Här gör vi ett ljudmemory som går ut på att alla i klassen ska låta som olika djur.
Eftersom memory går ut på att bilda par (2 stycken) så fick de som till exempel lät som en häst bilda ett par och så vidare. Denna aktiviteten kan man utveckla på olika sätt där man till exempel kan byta ut djurläten mot att sjunga kända låtar.


Här så använder de sig av olika pappersfigurer som ska representera
 några av våra olika känslor som glad och arg.
Vi fick bland annat prova på att sjunga samma sång på olika sätt genom att använda oss av de olika känslorna. Till exempel hur låter sången när jag är ledsen eller glad.
Något som man märkte var att olika känslostämningar ger olika tempo när man sjunger låten.
När man var arg så gick låten fortare och om man var trött så gick låten långsammare.


Här fick vi pröva på "så ska det låta" genom både bilder och text.
Det går ut på att man ska välja en siffra och bakom siffran så döljer sig en bild eller ett ord.
Bilden eller ordet ger oss en ledtråd till vad det är för låt som vi ska sjunga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar