tisdag 8 februari 2011

Dra igång en låt och lära ut en sång.

I dag så har vi prövat på hur man på olika sätt kan lära ut låtar till barn. Någonting att tänka på när man ska lära ut sånger med rörelser till, är att i möjligaste mån kunna låten själv som pedagog. Det är viktigt att visa med hela kroppen och vara tydlig i rösten så att barnen förstår. En annan aspekt som är viktig att tänka på är att barn har ljusare och högre röst i sig. Därför är det viktigt att man som pedagog vågar sjunga lite högre än vad man är van vid.

Vi gick bland annat igenom att man kan visualisera tonhöjder genom att röra på sig till en sång.
Det kan man till exempel göra genom att man klappar den låga tonen på låren och den högsta på huvudet.

En annan sak som man kan använda sig av när man ska lära ut en låt till barn är bilder med text till.
Barnen kan även få göra bilderna själva,, då blir det som en del av deras lärande.

Att medvetet sjunga fel i en text för att förtydliga texten kallas för glömord. Det är en bra övning för barns minne när det gäller låttexter.

Man kan även använda sig av rörelser eller tecken till en låt för att barnen lättare ska ta låten till sig. Men använder man sig av för många rörelser eller tecken till en låt, så kan det lätt bli att barnen koncentrerar sig mer på rörelserna/tecknen. Därför kan man laborera mellan att bara sjunga och att lägga till med tecknen/rörelser.

En annan aspekt att tänka på när man ska ha en samling, rytmik eller sångstund är att variera sig, till exempel att stå, sitta, ligga och hoppa. Variationen leder till att barnen bibehåller sin koncentration bättre.

Här nedan visas några exempel från vad vi gjorde under dagen.



















                                                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar