torsdag 19 maj 2011

Taktarter, bollar och notvärden.

Taktarter är indelning av pulsslag och i vår västerländska kultur så är det vanligast att låtar går i 4-takt. låtar kan även gå i 3-takt, 5-takt, 6-takt, 8-delstakt och så vidare. Ju högre ett tal är desto fortare går det, till exempel 16-delstakt går fort eller snarare man får klappa takten snabbt. Man kan även betona taktslagen på olika sätt, om det till exempel är 4-takt så kan man betona på första och tredje taktslaget eller också på andra och fjärde.

Notvärdena ser ni här nedan och varje not är värda olika mycket. En helnot är lika med hela värdet i en takt medans en halvnot är halva värdet i en takt. På bilderna så ser ni att sextondelsnoten är den som går snabbast i en takt.


Helnot

Halvnot


Fjärdedelsnot


Åttondelsnot


Sextondelsnot

Här nedan så ser ni praktiska exempel på hur man kan arbeta med taktarter och notvärden som vi övade tillsammans med Marie Simonsons. Med hjälp av bollar så räknade vi och betonade taktslagen på olika sätt.


Här ska vi studsa bollen på till exempel varje tvåa. Man räknar då för sig själv en, två, tre fyra och när man räknat på tvåan så studsar man bollen på tvåan.


Här studsar vi bollen till varandra på bestämda takter, ett och tre så ska vi studsa bollen och det är inte alltid så lätt.


Detta är en namnsång som kan vara bra att använda när man ska lära sig namnen på barnen i en barngrupp.





Här har vi delat in notvärden i fjärdedelstakt och här ska vi klappa varje notvärde. Beroende på vilket notvärde som är i takten så klappar man olika fort om det är en halvnot så klappar man sakta och är det en åttondelsnot så klappar man fortare. 


Här klappas det för fullt.


Samma här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar